30 Aralık 2015 Çarşamba

Gıda Mühendisi Ne İş Yapar ?

                   
gıda mühendisi ne iş yapar


Bu sorunun cevabı kesinlikle ve kesinlikle aşçılık değildir. Gıda mühendisleri aşçı değildir. Özellikle bayan meslektaşlarıma yönelik ' hadi iyisin yemek yapmayı okulda öğreniyorsunuz'  tarzında yorumlar yapılmasın lütfen. Peki aşçı değildir ama ne iş yapar gıda mühendisleri ?
Bu sorunun cevabı çok basit aslında teknik terimleri döşeyip kafanızı bulandırmaya cağım.
                               
                   Buğday , şeker pancarı gibi bazı gıdaları işlenmeden tüketemeyiz. İşlenmeden tüketime sunulmayacak gıdaların işlenmesi aşamasında , gıda hammaddelerinin işlenmesi ve gıda kaynaklarının nitelik ve nicelik olarak korunarak son tüketiciye hijyenik olarak ulaştırılmasıdır. Gıda mühendisleri, Gıdanın işlendiği bütün aşamalarda gerekli önlemlerin alınarak son tüketiciye en sağlıklı gıdanın ulaştırılmasını sağlar.Üretimi, hammaddeden tüketiciye ulaşıncaya kadar tüm aşamalarında denetler, kalite
kontrolünü yapar. Gıda maddelerinin özelliklerini kaybetmeden uzun süre korunması, hammaddelerden
daha verimli olarak yararlanılması, artık maddelerin değerlendirilmesi, yeni ürünlere
dönüştürülmesi ya da en az düzeye indirilmesi konularında araştırma yapar. 
                   Tarım, Orman, Sağlık, Maliye , Sanayi ve Ticaret Bakanlıklarında, Gümrük Müsteşarlığında belediyelerde ve özel sektörde proje mühendisi, laboratuvar mühendisi,işletme mühendisi, yatırım uzmanı, danışman veya kalite kontrol uzmanı olarak çalışılabilir.Bunun haricinde gıda üretimi yapan firmaların satış bölümünde çalışan gıda mühendisleri de mevcuttur. 
                 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder